Handbal & spelregels

ZAAL- EN VELDHANDBAL

De meest gespeelde vorm van handbal is Zaalhandbal, dit wordt zoals het woord al zegt binnen in een sporthal gespeeld. Veldhandbal is een handbalvorm wat buiten wordt gespeeld op asfalt, gras of kunstgras. Hieronder staan de basisregels van zaal- en veldhandbal. De exacte handbalregels zijn te vinden op de website van het NHV “Spelregels zaal- en veldhandbal NHV”.

De spelers
Een handbalteam bestaat uit zeven spelers; zes veldspelers en één keeper, met uitzondering van de F-jeugd (hierbij zijn er maar vijf veldspelers). Daarnaast mogen er vijf wisselspelers op de reservebank plaatsnemen bij deze snelle en beweeglijke sport mag onbeperkt gewisseld worden. De verschillende competities zijn als volgt naar leeftijd ingedeeld:

Doelpunten
In een handbalwedstrijd wordt erg vaak gescoord. Het maken van 20 á 30 doelpunten per wedstrijd is geen uitzondering. En het fantastische van handbal is bovendien, dat alle veldspelers mee in de aanval gaan en dus ook allemaal een doelpunt kunnen maken!

Het veld
Handbal wordt binnen in een sporthal of buiten op een sportpark gespeeld op een speelveld van 40 meter lang en 20 meter breed. Dit veld bestaat ui twee speelhelften met aan beide kanten een doel. Bij elk doel is een halve cirkel waar alleen de keeper in mag komen. De bedoeling van het spel is meer doelpunten te score dan de tegenstander. Speelveld F-jeugd is: 20 meter lang en 12 meter tot 16 meter breed. het doel is 1,60 hoog en 2 meter breed. De cirkel is 5 meter vanuit het midden van het doel.

De speeltijd
De duur van een wedstrijd is zowel voor de Senioren,de A- jeugd en de landelijke B jeugd 2 x 30 minuten. De B- en C-jeugd speelt 2 x 25 minuten. De D-, E- en F- jeugd spelen een wedstrijd van 2 x 20 minuten.

Toernooien
Naast de competitie worden er verschillende toernooien door heel Nederland georganiseerd voor elke leeftijdsgroep. Voor precieze plaats, datum en tijd kun je het beste de toernooikalender in de gaten houden.

BEACH HANDBALL

Beach Handball is een snelle, zomerse handbalvorm die wordt gespeeld op een zandondergrond. Beach Handball is geschikt voor alle leeftijden en alle niveaus! Er wordt gespeeld met een rubberen bal, met voor iedere doelgroep een andere grootte. Hieronder staan de belangrijkste spelregels van Beach Handball. Beach Handbal is snel, spannend en spectaculair en echt iets voor de sporter die in de zomerzon, op een beach veld, met een handbal technisch wil excelleren.

De spelers
Beach Handball wordt gespeeld met 3 veldspelers en 1 doelverdediger. Een team kan bestaan uit meisjes/dames, jongens/heren of gemengd. Er mogen maximaal 4 wisselspelers aan de zijkant staan.

Doelpunten
Het groot verschil met het reguliere (zaal-/veld)handbal is de puntentelling. Deze maakt het spel nog spectaculairder want bij een gewoon doelpunt scoort men 1 punt. Bij een spectaculaire doelpunt (bijvoorbeeld een ‘vliegertje’, pirouette, 6m.-worp of doelpunt van de doelverdediger) scoort men 2 punten.

Een Beach Handball-wedstrijd duurt 2 x 10 minuten, met daartussen 5 minuten rust. Elke helft heeft een winnaar nodig. In Beach Handball spreekt men niet van een helft maar van een set. Het team dat twee sets heeft gewonnen, is de winnaar van de wedstrijd. Wanneer elk team één set heeft gewonnen staat de stand gelijk. Dan wordt er gebruik gemaakt van een SHOOT- OUT. Beide teams spelen met 5 spelers) om-en-om individueel een ‘break-out’ tegen de doelverdediger.

Flyer NHV Beach Handbal

STREET HANDBALL

Street Handball kan zowel binnen als buiten gespeeld worden op een zelf uitgezet veldje van minimaal 10 x 15 meter. De lastige elementen van het traditionele handbal zijn in dit spel weggelaten. De spelers hoeven geen handbalervaring of technische vaardigheden te hebben en lichaamsgrootte maakt ook geen verschil. Street Handball wordt ook met een speciale zachte bal gespeeld omdat die makkelijker te controleren is.

Verder is Street Handball vooral gericht op “Fair Play” en er hoeft tijdens het spel dus geen scheidsrechter aanwezig te zijn. De spelers regelen alles zelf tijdens de wedstrijden! De belangrijkste spelregels zijn: